Roest, pH & kalk

Roest

Corrosie treedt onder andere op omdat er zuurstof in het water aanwezig is. Vastzittende corrosie of kleine circulerende deeltjes die door de CV installatie worden meegesleurd, richten schade aan. In elke verwarmingsinstallatie worden verschillende metalen gebruikt. Door het CV water staan deze, via elektrolyten in oplossing, met elkaar in contact. Daardoor ontstaat er altijd elektrochemische of galvanische corrosie. Daarnaast kan op onderdelen zoals kranen, radiatoren en andere componenten versnelde lokale corrosie plaatsvinden. Zelfs RVS is er gevoelig voor, zeker bij een hoog chloridegehalte in het CV water.

De gevolgen…

  • Vloerverwarming en luchtgroepen slibben dicht
  • Radiatoren en convectoren geven minder warmte af
  • Kranen en regelapparatuur raken verstopt of gaan lekken
  • Pompen verslijten sneller en komen vast te zitten

Elektrochemische of galvanische corrosie

In elke verwarmingsinstallatie worden verschillende metalen gebruikt. Door het CV water staan deze, via elektrolyten in oplossing, met elkaar in contact. Daardoor ontstaat er altijd elektrochemische of galvanische corrosie.

Lokale corrosie

Op onderdelen zoals kranen, radiatoren en andere componenten versnelde lokale corrosie plaatsvinden.

Zelfs RVS is er gevoelig voor, zeker bij een hoog chloridegehalte in het CV water.

 

Schade door een verkeerde pH-waarde 

Te hoge of te lage pH-waarden tasten materialen aan waardoor onderdelen kunnen uitvallen. Staal is uitermate gevoelig voor een lage pH-waarde terwijl aluminium snel wordt aangetast door een te hoge zuurtegraad. Protector F1 en Filter Fluid + Protector bevatten een sterke pH buffer. Hierdoor wordt een afwijkende pH teruggebracht binnen de optimale zone en worden pH schommelingen of verhogingen vermeden.

Voor installaties met verschillende metalen en materialen ligt de optimale pH-waarde tussen de 7.4 en 8.2
De Fernox Protector F1 en Filter Fluid+ Protector bevat een sterke pH buffer. Een buffer of een zuurteregelaar is een waterige oplossing van twee of meerdere stoffen. Deze stoffen veroorzaken een bepaalde de pH, afhankelijk van de keuze van de buffer. Naarmate het evenwicht stabieler is, vangt men beter pH schommelingen of verhogingen op.

Rendementsverlies en kookgeluiden door kalkafzetting

De hardheid van drinkwater wordt bepaald door het gehalte aan calcium en magnesium. Vanaf 55 ̊C reageren deze stoffen met het in water aanwezige bicarbonaat. Hierdoor ontstaat kalk, dat zich afzet op wisselaars, kleppen en andere onderdelen. De warmteafgifte daalt, gevoelige componenten worden extra belast en gaan uiteindelijk kapot. Daarnaast kan kalkafzetting op de wisselaar zorgen voor kookgeluiden op de ketel. Als gevolg van thermische spanning kunnen er kleine scheuren ontstaan, met een lekkende wisselaar als gevolg.

Welcome! Bienvenue!

Selecteer alstublieft uw taal. Veuillez sélectionner votre langue.

>Nederlands          >Français

You have Successfully Subscribed!

FERNOX UITSPRAAK COVID -19